Čili a horká čokoláda s mäsom

Milovníkom mexickej pikantnej a aromatickej kuchyne sa môže hodiť recept na jedlo nenáročné na prípravu, ktoré je veľmi sýte. Originálny názov je chilli con carne. Je to tradičné národné jedlo s duseného hovädzieho alebo jahňacieho mäsa s čili, voňavým korením a horkou čokoládou. Má výraznú chuť. Názov pochádza zo španielčiny a znamená čili s mäsom.

Najemno nakrájame dve menšie cibule a restujeme na lyžici oleji sedem minút. Pridáme pol kila pomletého mäsa, premiešame, počkáme kým sa mäso úplne nezatiahne, potom je na rade osem nakrájaných čerstvých rajčín, alebo plechovka zaváraných rajčín a jeden malý rajčinový pretlak. Osolíme, nastrúhame tri strúčiky cesnaku, pridáme tri lyžičky mletej alebo drvenej čili papričky, tri lyžičky mletej rímskej rasce, lyžičku čierneho korenia a lyžičku mletej škorice, premiešame, podlejeme vodou a na miernom plameni po pokrievkou dusíme asi štyridsaťpäť minút, kým nie je mäso úplne mäkké.

Pridáme šálku uvarenej červenej fazule, šálku mrazenej, či konzervovanej kukurice a od pokrievkou podusíme ešte päť až desať minút na miernom plameni.

Na záver naláme trošku tmavej čokolády, necháme ju rozpustiť a bohato posypeme posekanou koriandrovou vňaťou. Vňaťou vôbec nešetríme.

Chilli con carne sa podáva s ryžou alebo tortillou. Výborne sa k tomu hodí aj avokádo nakrájané kúsky pokvapkané šťavou s limetky.